2014. máj. 29.

Itt a nyár, irány a kert! Grillezésre fel!

Jó pár nappal ezelőtt, még a cserépkályhánkban ropogott a tűz, ma meg már azt sem tudom, hogy hogyan vessem le magamról a meleg gönceimet, olyan jó idő van. És hogy őszinte legyek én ennek egy cseppet sem örülök, mivel téli gyerek révén határozottan utálom ezt a hirtelen beálló gatyarohasztó meleget. A nyár beköszöntének csak egyetlen pozitívuma van a számomra, és az pedig az esténként már-már kötelező programmá váló grillezések, melyeket nem csak én, hanem a család összes többi tagja is rettentő mód élvezi. Nincs is annál jobb dolog, mint amikor a szabadtéri tűzön sütött vacsoránkat a kertben tudjuk elkölteni, és utána a még megmaradt forró parázson a gyerekek egy pár szem marshmallowt is sütögethetnek.

Szóval a grillezés nálunk nagy népszerűségnek örvendő tevékenység, így nem meglepő, hogy amikor megláttam ezt a kiadványt, akkor azon nyomban be is szereztem magamnak.

A könyv rengeteg új információval szolgált számunkra, kezdve a faszén illetve a brikett használatának előnyeiről és hátrányairól, a tökéletes tűzgyújtáson át, a két- és háromzónás parazsáig - amiről nekünk eddig fogalmunk sem volt, hogy így is lehet szabályozni a sütési hőfokot, de ugye a jó pap is holtig tanul. A könyv 100 receptet kínál, amely mennyiségtől én kissé elaléltam, ugyanis én eddig mindig csak gyári fűszerekkel ellátott filézett csirkecombot, mellet, esetleg kolbászt és hamburgerhúst grilleztem, amely klasszikusok egyébként itt is megtalálhatóak, de mindezek mellett még hihetetlen sok variációt találtam mindenféle húsra. Bőven van választék marhából, bárányból, sertésből, szárnyasból és halból készült ételek receptjeiből, amik saját keverésű fűszerekkel, pácokkal és mártásokkal vannak megbolondítva, és természetesen a hozzájuk illő köretekről és desszertekről sem feledkezett meg az író. Mióta magamnak tudhatom ezt a könyvet már több receptet is kipróbáltam és mindig meglepődtem azok egyszerűségén és gyors elkészíthetőségén, tényleg alig kellett hozzájuk valami és mégis, olyan csodás vacsorát tudtam rittyenteni belőlük, hogy mind a 10 ujjunkat megnyaltuk utána. Persze azért azt túlzás lenne állítanom, hogy ezek után már a konyhai tűzhelyem közelébe sem fogok menni, de hogy ez a könyv teljesen új alapokra helyezte a grillezéshez való viszonyomat az egyszer már biztos, hiszen rengeteg tippel és ötlettel lettem gazdagabb.

Egyébként mindegyik ételről olyan csodás és igazi nyálcsorgató fotók készültek, hogy akinek eddig nem volt ingerenciája a grillezéshez, az ezeket látva biztos kedvet fog kapni hozzá, nem beszélve a szerző azon figyelmességéről, melyben a különböző folyamatokat: a tűzgyújtást, a füstölést, a szén rendezését, a húsok helyes darabolását és a sütésre való előkészítését lépésről lépésre mutatta be, nagyszerű képekkel alátámasztva, nehogy véletlenül bármit is elrontsunk. (Nem mintha valami nagy vasziszdasz lenne az egész, de sokkal biztosabbá teszi az embert ha képekben is láthatja ezeket a dolgokat.) Szóval, akik szeretnek vagy csak szeretnének grillezni családi vagy akár baráti társaságban, és kíváncsiak a grillezés fortélyaira és apró trükkjeire, azoknak bátran ajánlom ezt a könyvet. Biztos nem fogják megbánni.

Ez volt az első recept, amit kipróbáltunk a könyvből, nekünk nagyon ízlett, úgyhogy nyugodt szívvel ajánlom.

Paradicsomsaláta grillezett padlizsánnal

A salátaöntethez
3 ek. olivaolaj
2 ek. firssen facsart citromlé
1/2 ek. frissen reszelt gyömbér
1/2 tk. apróra vágott fokhagyma
1/2 tk. őrölt római kömény
1/2 tk. durva sz. tengeri só
1 nagy csipet cayenne-i bors


A salátához
300 g kimagozott, 1 cm-es kockára vágott paradicsom
1/2 tk. durva sz. tengeri só
2 közepes padlizsán
4 ek. vékonyan felszeletelt újhagyma
4 ek. felvágott friss korianderzöld vagy petrezselyem

1. Kis tálba összekeverem a salátaöntet hozzávalóit és állni hagyom.

2. Egy másik tálban összefogatjuk a paradicsomkockát a sóval és 20-31 percig érleljük. Ezután leszűrjük a paradicsomot.

3. A grillrácson a több helyen villával beszurkált padlizsánt zárt grillezőben 15-20 percig grillezzük. Közben néha megforgatjuk. Akkor jó, ha a zöldség héja teljesen fekete a belseje pedig nagyon puha.

4. A padlizsánt a grillezés után hűlni hagyjuk, majd hosszába felvágjuk és a belsejét kikaparjuk. Az elszenesedett héját kidobjuk, majd a padlizsán húsát durván összevágjuk.

5. A padlizsándarabokat és az újhagymát a paradicsomhoz adjuk, és óvatosan összekeverjük. A salátát ízlés szerint elkészítjük a salátaöntettel. Tálalás előtt megszórjuk korianderzölddel, vagy petrezselyemmel.

Mártás (amivel a húst kenegettem sütés közben)
10 db csirkecombhoz

125 ml tyúkleves
3 ek. szójaszósz
2 ek. frissen facsart citromlé
1 ek. barna cukor
1/4 tk. frissen őrölt fekete bors

Ezeket az összetevőket csak össze kell forralni és a nyársra szurkált, olajos sóban megforgatott húskockákat sütés közben ezzel kenegetni.

Kiadó: M-érték Kiadó
Eredeti cím: Weber's Grillen mit Holzkohle
Fordította: Haynal Katalin, Szegedi Eszter
Oldalszám: 240


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése